Musea in Leiden

Ook voor een dagje cultuur ben je helemaal goed in Leiden. Leiden staat namelijk bekend om de rijke historie en verschillende musea. Om je een beetje op weg te helpen hebben we de leukste musea voor je op een rijtje gezet.

Museum van Volkenkunde

Het museum van Volkenkunde is dé plek waar eeuwenoud cultureel erfgoed van verschillende volkeren te bezichtigen is. Al sinds 1837 worden en verschillende stukken bewaard die hier tentoongesteld worden. Denk hierbij aan kunstschatten van duizenden jaren uit, beelden van Azteken en zelfs Inca’s, Chinese schilderingen, maar ook zeker gebruiksvoorwerpen van de oudtijd. Van kleren tot wapens en van speelgoed tot eetgerei. 

In het Museum van Volkenkunde zijn zowel tijdelijke als vaste tentoonstellingen te bekijken, dus ieder bezoek is weer uniek. 

Het Museum van Volkenkunde is gevestigd op een minuutje lopen vanaf Leiden Centraal en is daarmee ook prima met het openbaar vervoer te bereiken. De openingstijden zijn van dinsdag tot en met zondag tussen 10:00 en 17:00. Tijdens schoolvakanties is het museum ook op maandagen geopend.

LET OP: Vooraf uw bezoek reserveren is verplicht.

Museum de Lakenhal

Houd jij van beeldende kunst en geschiedenis? Dan is museum de Lakenhal een aanrader voor jou. Aan de hand van zeven presentaties wordt het (voor sommigen onbekende) verleden van Leiden verteld. Denk hierbij aan:

  • De Bakermat van de Gouden Eeuw
  • Leiden Universiteitsstad
  • Het Beleg
  • Ontzet van Leiden
  • Zeven Eeuwen Leids Laken

Daarnaast vind je ook nog diverse pareltjes uit de kunstwereld van onder andere Rembrandt en andere grondleggende schilders uit die tijd. 

Je vindt het museum De Lakenhal op 5 minuten lopen van Leiden Centraal. De entreeprijs is 12,50 per persoon, maar is gratis voor kinderen onder de 18 jaar.

Rijksmuseum van Oudheden

In het rijksmuseum van Oudheden waan je je echt even in de wereld van het oude Egypte, Griekenland en het Romeinse Rijk. Door een mooie diversiteit aan spannende mummies, machtige keizers en tijdelijke tentoonstellingen is het rijksmuseum van Oudheden een leuk daguitje voor zowel jong als oud. Omdat de tentoonstellingen regelmatig wijzigen is het ook een leuke plek om vaker terug te komen.

Het Rijksmuseum van Oudheden is open van dinsdag tot en met zondag tussen 10 en 17 uur. Tijdens schoolvakanties is het museum ook geopend op maandagen.